Politisk korrekthed og sund fornuft

Nej Cirkel kaffes logo er ikke racistisk. Højst sexistisk. En smuk profil af en formodentlig afrikansk kvinde til at ”identificere” kaffe! Tegnet flot af Sikker Hansen, som hans bedårende børn på Davre gryn.
Jeg benægter ikke, at det er vigtigt, at vi er opmærksomme på historiske stereotyper, som kan være krænkende. Jeg deler helt klart den opfattelse, at vi som tidligere kolonilande skal erkende mørke detaljer i vor historie. Men det er vel ikke helt galt lige at tage den sunde fornuft med.
Hele den diskussion, der har været på det sidste i medier og sociale medier om politisk korrekthed er lidt for ophedet. I min opfattelse handler det om, at man opfører sig fornuftigt og hensynsfuld. Hvorfor bruge ordet ”neger”, når man er blevet opmærksom på, at det sårer nogen. Jeg kan have mange kritiske holdninger over for elementer i religionen Islam og ikke mindst, hvordan den praktiseres, og dem vil jeg have lov til at fremføre. Men jeg har da ikke behov for at udstille religionens profet på en uheldig måde. Jeg ved, det vil være sårende. Og jeg ved også, at hvis jeg starter dialogen med sårende udsagn, så dør den dialog mellem religionerne, som jeg mener er essentiel for forståelsen og det nødvendige samliv mellem religionerne.
Bag ved hele diskussionen om politisk korrekthed er der også vidt forskellige dagsordener og en del hykleri. Se fx i dag, hvor Pia Kjærsgaard bebrejder Per Clausen fra Enhedslisten, at han samtidigt med, at han tog afstand fra overfaldet på Dan Park, udtalte, at han anså ham for en nar. Man kan næppe sige, at Pia Kjærsgaard normalt holder sig tilbage, når hun forarges, og hun og hendes partifæller er ofte meget opsatte på retten til at sige alt. Per Clausens timing er kluntet, men strengt taget legitimerer han jo ikke volden, blot fordi han er kritisk over for offeret!
Den offentlige diskussion må godt være skarp og levende, men lidt mådehold og respekt for andres holdninger er på sin plads. Lidt sund fornuft ville såmænd også ofte have en gunstig virkning!

Om Johannes

Uddannelse • Aarhus Universitet, Europastudier ved Center for Europæiske kulturstudier, 1994-1996 • Aarhus Universitet , Nordisk sprog og litteratur, 1969-1975. cand. mag 1975 • Aarhus Universitet, Historie, 1973-1975, cand. mag. 1975 • Civilforsvarskorpset, Befalingsmand af reserven 1967-1969, • Viborg Katedralskole , student 1967 Undervisningserfaring • Gæstelærer ved Aarhus Universitet Center for Europæiske Kulturstudier 1999 • Censor ved Aarhus Universitet, Center for Europæiske Kulturstudier , 2001- • Lærer ved Holstebro Gymnasium, 1978-2000, 2002-2007, 2009- • Lærer ved Holstebro Handelsskole, 1975-1978 • Undervisningsassistent, Aarhus Universitet, Institut for Nordisk sprog og litteratur, 1973-1975 • Lærer i dansk for udlændinge, Folkeuniversitetet i Århus 1972-75 Politisk arbejde • Medlem af Europaparlamentet 2007 - 2009 • Statsrevisor 2002- 2007 • Vicepræsident i ELDR 2002- 2008 • Fungerende kulturminister 2001 • Kirkeminister 2000-2001 • Landsformand Det Radikale Venstre, 1997-2000 • Forskellige organisatoriske poster i Det Radikale Venstre 1981- Andet • Medlem af Danmarks Radios bestyrelse 1999-2000 • Organisator af European Youth Parliament i Holstebro, 1994
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.