Europæisk Islam og ytringsfrihed?

Det er en god nyhed, at det er lykkedes ledende franske muslimer at forhindre voldelige demonstrationer som reaktion på den islamfjendtlige film ”Innocense of Muslims og ny karikaturtegninger i det satiriske ugeblad ”Charles Hedbo”. Både imamen ved den store moske i Paris og ved moskeen i Bordeuax har manet til tilbageholdenhed. Tarek Oubrue leder af moskeen i Bordeaux skriver i Le Monde, at det også er et vilkår for muslimer, at med demokratiet følger fuld ytringsfrihed, selvom det kan medføre sårende resultater. ”Intet retfærdiggør vold for at gå imod ytringsfriheden, uanset hvor blasfemisk eller fornærmende den måtte være”, skriver han. Det kunne være godt, hvis disse tænksomme og realistiske europæiske muslimer kunne påvirke deres trosfæller i andre verdensdele. Det er helt uhørt, at en minister i den pakistanske regering har udlovet en dusør for drab på manden bag filmen ”Innocense og Muslims”. Ganske vist har premierminister Ashraf understreget, at ministerens tilbud om dusør ikke afspejler regeringens holdning, men afskediget er han ikke blevet.
Lad det være sagt: jeg finder den amerikanske film dybt godnat. Men tænksomme muslimer burde kunne se, at man ikke bør give et så ligegyldigt produkt nogen som helst opmærksomhed. Det fortjener det slet ikke. Der er tosser nok i verden og hvis en ligegyldig film kan skabe så stor opstandelse, bliver det spændende for andre tosser at prøve. Så den fornuftigste reaktion er et træk på skulderen.
Den tænksomme reaktion i Frankrig betyder, at det ikke bliver besværligere at leve som moderne muslim i Europa. Der er religiøs intolerance nok, så der er ikke nogen grund til at give den bedre vilkår. Vi er mange i Europa, der vil vise god vilje til at forstå og respektere Islam og vore muslimske medborgere. Men vi behøver hjælp af denne karakter. Vi behøver også støtte til at kæmpe mod de stater, som i Islams navn undertrykker kvinder og menneskerettigheder. Det er jo ofte populistiske politikere som den pakistanske minister, der forsøger at slå plat på Islam og de stærke religiøse følelser. Dette misbrug af religion må bekæmpes, hvor man end møder det. Og som bekendt er den type populistiske udnyttelse af religiøse modsætninger ikke kun et fænomen i den islamiske del af verden, den findes overalt.
Man kunne ønske, at ytringsfriheden blev brugt til at kæmpe mod dette, men det sker ikke ved at lave latterligt dårlige film og krænkende karikaturtegninger af en religionsgrundlægger fra 600 tallet.

Om Johannes

Uddannelse • Aarhus Universitet, Europastudier ved Center for Europæiske kulturstudier, 1994-1996 • Aarhus Universitet , Nordisk sprog og litteratur, 1969-1975. cand. mag 1975 • Aarhus Universitet, Historie, 1973-1975, cand. mag. 1975 • Civilforsvarskorpset, Befalingsmand af reserven 1967-1969, • Viborg Katedralskole , student 1967 Undervisningserfaring • Gæstelærer ved Aarhus Universitet Center for Europæiske Kulturstudier 1999 • Censor ved Aarhus Universitet, Center for Europæiske Kulturstudier , 2001- • Lærer ved Holstebro Gymnasium, 1978-2000, 2002-2007, 2009- • Lærer ved Holstebro Handelsskole, 1975-1978 • Undervisningsassistent, Aarhus Universitet, Institut for Nordisk sprog og litteratur, 1973-1975 • Lærer i dansk for udlændinge, Folkeuniversitetet i Århus 1972-75 Politisk arbejde • Medlem af Europaparlamentet 2007 - 2009 • Statsrevisor 2002- 2007 • Vicepræsident i ELDR 2002- 2008 • Fungerende kulturminister 2001 • Kirkeminister 2000-2001 • Landsformand Det Radikale Venstre, 1997-2000 • Forskellige organisatoriske poster i Det Radikale Venstre 1981- Andet • Medlem af Danmarks Radios bestyrelse 1999-2000 • Organisator af European Youth Parliament i Holstebro, 1994
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.