Må vi få en saglig valgkamp – ikke personfnidder!

Læserbrev Dagbladet 23.5

Må vi få en saglig valgkamp – ikke personfnidder!
”Jeg kæmper mod Bent Hansen” proklamerer Thomas Danielsen i en reklame for sin Facebookside. Først i anden sætning understreger han, at han vil kæmpe for akutberedskabet i Lemvig og Struer. Jeg vil i øvrigt godt se den politiker i Nordvestjylland, der ikke vil kæmpe for en bevarelse af akutberedskabet her? Det kan yderligere undre, at Danielsen mener, at han som medlem af Folketinget kan blande sig i regionens spareplan, men ok han er jo borger, og som sådan er det fint, han udtaler sig. Jeg vil også kæmpe for akutberedskabet, og er ikke uenig med ham i det budskab, men tendensen i den øvrige del af budskabet, hetzen mod Bent Hansen, bekymrer mig. Det er et godt lokalt eksempel på den tendens, der er ved at komme også i danske valgkampe til det, man i USA kalder ”negative campaigning”. Thomas Danielsen ved, at en del mennesker har store forbehold over for Bent Hansen her i Nordvestjylland på grund af Gødstrup. Han er derfor et godt fjendebillede at anvende Skidt med sagligheden. Det er helt urimeligt at koble de skæve besparelsesforslag på regionsformanden, så længe det kun er et besparelseskatalog fra administrationen. Men som kampagne er det måske effektivt – trods usagligheden!
Det lokale eksempel på en negativ valgkamp er ikke enestående. Socialdemokraternes aktuelle kampagne med Løkke og bilag pynter heller ikke, og jeg kunne have undværet den. Det samme gælder det banner, som Venstre fik hængt op på hotel Crown Plaza visende Helle Thorning i profil med Pinocchio-næse (hun lyver!). Hun bliver beskyldt for løftebrud og hånet. Også helt usagligt. Faktisk gik SF og S til valg sammen uden de radikale. Da de radikale så fik indflydelse på regeringsgrundlaget måtte S og SF justere deres ønsker. Det var helt fair, så glem den løftebrudsdiskussion.
Mon det er, fordi partiernes mange kommunikationsrådgivere har lært for meget af de amerikanske valgkampe?
Endnu værre er det, når man under valgkampe udnytter befolkningsgrupper som ”fjenden”, hvad vi desværre også kan se tendenser til i nogle af de kampagner, vi har set i foråret. Det har drejet sig både om mistænkeliggørelse af indvandrere og kontanthjælpsmodtagere.
Når nu valgkampen går rigtig i gang, håber jeg ikke de to tendenser bliver forstærkede. Jeg er så gammeldags, at jeg mener, valgkampe skal handle om præsentation af kandidaterne og deres politik og ikke bruges til personhetz eller forfølgelse af samfundsgrupper.

Om Johannes

Uddannelse • Aarhus Universitet, Europastudier ved Center for Europæiske kulturstudier, 1994-1996 • Aarhus Universitet , Nordisk sprog og litteratur, 1969-1975. cand. mag 1975 • Aarhus Universitet, Historie, 1973-1975, cand. mag. 1975 • Civilforsvarskorpset, Befalingsmand af reserven 1967-1969, • Viborg Katedralskole , student 1967 Undervisningserfaring • Gæstelærer ved Aarhus Universitet Center for Europæiske Kulturstudier 1999 • Censor ved Aarhus Universitet, Center for Europæiske Kulturstudier , 2001- • Lærer ved Holstebro Gymnasium, 1978-2000, 2002-2007, 2009- • Lærer ved Holstebro Handelsskole, 1975-1978 • Undervisningsassistent, Aarhus Universitet, Institut for Nordisk sprog og litteratur, 1973-1975 • Lærer i dansk for udlændinge, Folkeuniversitetet i Århus 1972-75 Politisk arbejde • Medlem af Europaparlamentet 2007 - 2009 • Statsrevisor 2002- 2007 • Vicepræsident i ELDR 2002- 2008 • Fungerende kulturminister 2001 • Kirkeminister 2000-2001 • Landsformand Det Radikale Venstre, 1997-2000 • Forskellige organisatoriske poster i Det Radikale Venstre 1981- Andet • Medlem af Danmarks Radios bestyrelse 1999-2000 • Organisator af European Youth Parliament i Holstebro, 1994
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.