Grimhøj og demokrati

Det var ikke så kønt at høre på udtalelser fra imamen i Grimhøjmoskeen i Århus i en dokumentarudsendelse tirsdag aften. Det gør ondt på ham, at Islamisk Stats ledere er så brutale, men han holder med dem! Naser Khader stoler ikke på hans udtalelser, jeg er heller ikke så sikker på, at jeg gør. Han provokerer også mig. Min umiddelbare reaktion er ”rend og hop”! Det fromme ønske nøjes en række andre politikere ikke med. De vil have moskeen lukket!
Men så længe, at det ikke kan bevises – og det er altså en opgave for anklagemyndighed og politi – at der foregår ulovligheder, har moskeen som sådan lov til at være der. Endelig er der ikke kollektiv afstraffelse i Danmark, så skulle der være enkeltpersoner i moskeen, der opfordrer til at deltage i krigshandlinger i Syrien og kan tiltales, så kan hele moskeen næppe lukkes. Ifølge producenten af programmet kommer der 6-700 almindelige muslimer til fredagsbønnen i moskeen. De er næppe alle kriminelle!
Til de politikere, der råber om, at de vil have moskeen lukket: Vi har netop i dette land nogle spilleregler, som er tæt forbundet med det demokrati, vi har. At folk, der ikke selv kan lide demokrati, får glæde af disse spilleregler er ubehageligt, ”men sådan er det jo”, som min tidligere partileder sagde i anden forbindelse. Vi beskytter netop demokratiet ved at fastholde spillereglerne og overlade det til politiet at afsløre ulovligheder.
Det kan undre, at Dansk Folkeparti, der i andre sammenhænge kæmper så utrolig indædt for ytringsfrihed ikke kan lade nogle imamer i Århus fremføre deres vrøvl uden at foreslå, at vi skal lukke og begrænse ytringsfriheden, selvom vi må tage afstand fra deres udtalelser. Jeg er da også bekymret over den antidemokratiske holdning, der lægges for dagen. I den offentlige debat skal den bekæmpes. Det betyder ikke, at vi som demokrater, der tror på en retsstat, pludselig skal nedbryde den, fordi vi hører noget vi ikke kan lide.
Den største skade gør disse imamer over for alle de almindelige og fleste danske muslimer, der helt klart er tilhængere af demokratiet. I den offentlige debat er der desværre en tendens til at sammenblande disse med de yderliggående og udemokratiske imamer. Og endelig, det vi har allermest brug for er danske muslimer, der står op mod de antidemokratiske kræfter, som nogle muslimer giver udtryk for. Det så vi eksempler på i udsendelsen. Respekt for dem, for vi ved, at det for dem er dobbeltsvært at gå ind i denne debat!

Om Johannes

Uddannelse • Aarhus Universitet, Europastudier ved Center for Europæiske kulturstudier, 1994-1996 • Aarhus Universitet , Nordisk sprog og litteratur, 1969-1975. cand. mag 1975 • Aarhus Universitet, Historie, 1973-1975, cand. mag. 1975 • Civilforsvarskorpset, Befalingsmand af reserven 1967-1969, • Viborg Katedralskole , student 1967 Undervisningserfaring • Gæstelærer ved Aarhus Universitet Center for Europæiske Kulturstudier 1999 • Censor ved Aarhus Universitet, Center for Europæiske Kulturstudier , 2001- • Lærer ved Holstebro Gymnasium, 1978-2000, 2002-2007, 2009- • Lærer ved Holstebro Handelsskole, 1975-1978 • Undervisningsassistent, Aarhus Universitet, Institut for Nordisk sprog og litteratur, 1973-1975 • Lærer i dansk for udlændinge, Folkeuniversitetet i Århus 1972-75 Politisk arbejde • Medlem af Europaparlamentet 2007 - 2009 • Statsrevisor 2002- 2007 • Vicepræsident i ELDR 2002- 2008 • Fungerende kulturminister 2001 • Kirkeminister 2000-2001 • Landsformand Det Radikale Venstre, 1997-2000 • Forskellige organisatoriske poster i Det Radikale Venstre 1981- Andet • Medlem af Danmarks Radios bestyrelse 1999-2000 • Organisator af European Youth Parliament i Holstebro, 1994
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.